Kamu-Özel Sektör işbirliği modeliyle ilerleyen Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesinde1 işçi ailelerin ve çocukların yaşadığı geçici yerleşim alanlarında hijyenin sağlanması önemli konular arasında yer alıyor. Bu konuda OPET’in yürüttüğü “Temiz Tuvalet kampanyası” 2 ile işbirliği yapılarak projenin Doğu Karadeniz ayağındaki Uzunisa, Efirli, Fatsa ve Ünye sosyal destek merkezlerinde 560 öğrenciye Temiz Tuvalet ve Hijyen Eğitimi verildi.
Ağız ve Diş Sağlığı kontrolü
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Merkezi koruyucu tedavi programı kapsamında mobil diş tarama aracı ile projenin uygulandığı sosyal destek merkezlerinde eğitim alan çocukların muayeneleri yapılarak ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirildiler.
Ordu İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Doktor Burak Tomakin Uzunisa Geçici Yerleşim Merkezi revirinde görev yapıyor. Dr. Tomakin geçici yerleşim merkezindeki revirlerin sürekli hareket halinde olan işçiler ve aileleri için kolay ulaşılabilen bir sağlık merkezi görevi gördüğünü belirtti. Bu revirlerde sağlık kontrolleri yapılıyor ve olası yaralanmalarda ilk yardım ve basit müdahaleler yapılabiliyor.
1) Projenin genel amacı mevsimlik tarımda görülen en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin (EKBÇİ) hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 belgesinde yer alan çerçeve doğrultusunda sona erdirilmesine katkıda bulunmaktır. Hollanda Hükümeti ile CAOBISCO* finansmanıyla 2013 ve 2014 hasat mevsimlerinde uygulanan “Ordu İlinde Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğine Son Verilmesi” projesi ile bir model oluşturulmuştur. Yeni proje, bu modeli temel almakta, mevsimlik fındık tarımında halen çalışmakta olan çocukların işlerden çekilmelerine ve risk altındaki çocukların da bu işlerde çalışmalarının önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Proje, stratejik müdahale modelinin farklı bölgelerde tekrarlanmasıyla katma değer sağlayacak ve mevsimlik tarımda sürdürülebilir bir çocuk işçiliği izleme mekanizmasının oluşturulmasına katkıda bulunacaktır. Böylelikle proje, mevsimlik tarımda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması bağlamında politika geliştirilmesine ve etkili uygulamalara katkıda bulunarak ileri bir adım atılmasını sağlayacaktır.
*ILO kamu-özel sektör ortaklığı projesine katkıda bulunan CAOBISCO üyeleri: Ferrero, Nestlé, August Storck KG, Barry Callebaut, Alfred Ritter GmbH & Co. KG, Mars incorporated, Chocosuisse, NATRA S.A., Griesson - de Beukelaer GmbH & Co., Cémoi chocolatier, Gebr. Jancke GmbH, Neuhaus NV, Stollwerck GmbH, Koenig Backmittel GmbH
2)OPET Petrolcülük A.Ş 2000 yılından bu yana sürdürdüğü “Temiz Tuvalet Kampanyası ” Türkiye’nin gündemine “tuvalet temizliği ve hijyen” konularını getirerek, ülkede bu konuda bir bilinç oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmektedir.