Mobil Sağlık Hizmetleri

İşyerlerinin çalışanlarına meslek hastalığı ile ilgili belirli periyotlarda yaptırmaları gereken tıbbi tahlil ve tetkikleri, herhangi bir iş günü ve iş gücü kaybına uğramaksızın, işyerinizde gezici (mobil) sağlık aracımızla hizmet alma olanağı sağlıyoruz.

Ben bu yazımda sağlık ile ilgili olan akciğer filmi, duyma ölçümlemesi(odiometri), nefes ölçümlemesi(SFT), göz ölçümlemesi, kan, idrar vs. tahlilleri ile ilgili adı kamuoyunda mobil sağlık hizmetleri olarak geçen yerinde hizmet verilmesini amaçlayan ve Sağlık Bakanlığının bir türlü yönetmeliğini çıkarmadığı hatta Nisan 2014 de genelge ile genel anlamda mobil sağlık hizmetini yasaklandığı alt yapı hizmetinden bahsedeceğim.

4857 sayılı yasa ; her yıl akciğer filmini işçi sayısı 50 nin üzerinde ve veya belli tehlike sınıflarında zorunlu kılıyordu.6331 sayılı yasa özellikle bir şeyin altını net çiziyor ; meslek hastalığı. İşte tamda bu yüzden işyeri hekimine işin tehlike sınıfına göre en az 1-3-5 yıllık sağlık raporları yenileme zorunluluğu getiriyor ama tetkik akciğer filmi odio sft zorunluluğu getirmiyor. Bunları doktorun inisiyatifine bırakıyor. Ama aynı işyerinde çalışanlar genelde aynı ortamlarda çalıştıklarından akciğer filmi gerekirse tüm fabrikaya çekiliyor. Problem tamda bundan sonra başlıyor. İş veren ne yapacak, işçi ne yapacak, işyeri hekimi bu işi nasıl yapacak. Tablo aynen de şöyle gelişiyor; koca fabrika herhangi bir özel hastanenin kapısında kuyruk oluyor. İş gücü kaybımı dersin, fabrikanın çalışmamasına mı üzülürsün, hastanenin yüküne mi- ki genellikle sgk ’ya fatura edilmesine – mi yanarsın. işte tamda bu yüzden mobil sağlık tarama araçları bizim için çok gereklidir.

Mobil sağlık araçları özellikle sağlıkta dönüşüm adı altında sağlığın özelleştirilmesi proğramı sırasında oluşan vahşi rekabet şartlarında mobil ameliyathaneler (örnek; göz ameliyatları)şeklinde kullanılmaya kadar abartılıp komplikasyonlarda meydana gelmeye başlayınca sağlık bakanlığı hemen 2014 nisan ayında mobil sağlık araçlarını yasakladı. Tamam bunu kabul ettik ama mobil sağlık içi çok çeşitli hizmet alanları ile dolu bir olgu. Dolayısıyla mobil operasyon araçlarını yasaklamak başka bir şey mobil sağlık tarama araçlarını yasaklamak başka bir şey. Sağlık bakanlığı bu konuda bir yönetmelik çıkarıp düzenleme yapacağına bürokratların gazabına gelip kolaycılıkla yasaklamayı hatta sonra denetlemesi vs. sorun olur diye hiç bu alana girmemeyi tercih ettiler. hatta geçen sene ulusal iş sağlığı konseyinde alınan karar gereği sağlık bakanlığı temsilcisine bu konuda görev verilmesine rağmen yaklaşık 1,5 yıldır herhangi bir gelişme sağlık bakanlığı açısından da olmamıştır yada biz duymadık.Bu da piyasanın no-name diye adlandırılan bir sürü mobil sağlık araçları ile dolmasına yol açmıştır.Bu araçlar üstelik TAEK ten herhangi bir sızdırmazlık belgesi almadan etrafa radyasyon saçarak ehil olmayan kişilerce kullanılmaktadır. Denetimi her hangi bir kurum tarafından yapılmamaktadır. Bu iş halen yapılmaktadır. Buna şu anda kimse hiçbir kurum sesini çıkarmamaktadır. Bu nereye kadar gidecek bunu da kimse bilmemektedir.

Peki soruyorum size; neyiz biz ,muz cumhuriyetimi. Sağlık Bakanlığı bürokratlarını göreve davet ediyorum. Bir an önce alanda çalışan kurumları da sürecin içine katarak yönetmelik çıkarılmalıdır. Böylece denetim hakkında doğacağından daha sağlıklı ve itiraz edilemeyecek kadar düzenli çalışan mobil sağlık tarama araçları olur ki bu alanda çalışan kurumlarda belkide bu sayede sürdürülebilir fiyatlarla çalışabilirler. Çalışma Bakanlığı tarafından bakıldığında ise iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili böylesine köklü değişikliklere gidildiği bu günlerde böyle basit konularla gerek yasanın gerekse çalışma yaşamının önü tıkanmamalıdır.

En Son Paylaşılanlar

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Çalışanların Yükümlülükleri

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Çalışanların Yükümlülükleri

İş sağlığı ve güvenliğinde her ne kadar yükümlülüklerin tamamına yakını işverenlik makamına verilmiş olsa da çalışanlara da bazı yükümlülükler getirilmiştir. İşveren yükümlülükleri idari para cezaları ile bağlanmışken çalışanlara yükümlülük ihlalleri ile ilgili bir idari para cezası veya ...

Devamı
Torba teklif komisyonda kabul edildi

Torba teklif komisyonda kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen, ekonomide düzenlemeler içeren kanun teklifine, 2018 yılı içinde iş yerinden bildirilen sigortalı sayısına ilave olarak, 1 Şubat ila 30 Nisan 2019 arasında işe alınan sigortalılar için 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlanmasına ilişkin madde eklendi.

Devamı
Çatı Onarımı Yapan İşçilerin Tehlikeli Mesaisi

Çatı Onarımı Yapan İşçilerin Tehlikeli Mesaisi

Yozgatta 10 katlı bir apartmanın çatısındaki kiremitleri onaran işçilerin hiçbir güvenlik önlemi almadan çalışmaları dikkat çekti.

Devamı
En çok ölümlü iş kazası inşaat sektöründe

En çok ölümlü iş kazası inşaat sektöründe

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu üyesi Duygu Argunşah, bu yılın ilk 8 ayında 1338 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini, en çok ölümlü iş kazasının inşaat sektöründe meydana geldiğini söyledi.

Devamı
Haziran ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti ve 9'u çocuk

Haziran ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti ve 9'u çocuk

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Haziran ayında 18 yaşından küçük 9 işçinin de aralarında bulunduğu en az 164 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Devamı
Metal'de iş kazaları azalıyor

Metal'de iş kazaları azalıyor

MESS’in 121 bin çalışanı kapsayan istatistik çalışmasına göre iş kazaları 1 yılda yüzde 11 düşüş gösterdi

Devamı