İş güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen ihalelere katılamayacak

İş güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen ihalelere katılamayacak

İş güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen ihalelere katılamayacak


Kamu İhale Kurumunun (KİK) yapım işleri ve hizmet alımı ihaleleri? uygulama yönetmeliklerinde yaptığı değişiklikler, Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, değişiklik çerçevesinde her iki türdeki ihalelere katılacak yüklenicilerin, çalışanlarının işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamaları ve bu konudaki tüm giderleri karşılamaları hükme bağlandı.

Anılan düzenleme çerçevesinde çalışanların iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve zorunlu olması halinde diğer sağlık personeli tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması, çalışanların sağlık gözetiminin yapılması, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dahil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç-gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi, iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığının izlenmesi, denetlenmesi, uygunsuzlukların giderilmesi gibi iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında alınması zorunlu tedbirler yüklenicinin sorumluluğunda olacak.

Yüklenici, mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenleri çalıştıramayacak.

Öte yandan, yüklenici, bütün giderleri kendisine ait olmak üzere, hizmetinde çalışanlar için gerek teker teker ve gerekse topluca yaşadıkları ve çalıştıkları yerlerde, yürürlükteki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine uygun her türlü sağlık ve güvenlik tedbirlerini almak ve çalışanların bulundukları şartlara göre sağlıklı bir şekilde yiyip içmeleri, dinlenmeleri, yatıp kalkmaları ve yıkanmaları, meslek hastalıklarından korunmaları, hastalık veya bir kaza halinde tedavileri konularında ilgili mevzuat hükümlerine ve idare veya yapı denetim görevlisinin kendisine vereceği talimata uyacak. Ayrıca, bütün giderleri kendisine ait olmak üzere, sözleşme konusu işin yürütülmesi sırasında iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uyarınca zorunlu olan iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirleri alacak.

Bu arada Kamu İhale Genel Tebli?ği?nde de değişiklik yapıldı. Böylece ihaleye katılacak isteklilerin sosyal güvenlik prim borçlarının belirlenmesi aşamasında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ilgili maddesi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim borçlarının da dikkate alınması hükme bağlandı.

KİK, Mal İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ile Yapım İşlerinde Benzer İş Grupları Tebliğinde de değişiklik yaptı.

Kaynak: Milliyet

Son Paylaşılanlar

Kategoriler

Etiketler