Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’, Resmi gazete’de yayımlandı. Buna göre, daha önce yılda en az bir defa olan tatbikat, en geç 6 ayda bir yapılacak. Personel takip ve izleme sistemi ile hayat hattı 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek.
Sığınma odası bulunan yeraltı maden iş yerlerinde sürekli hayat hattı, acil durum planına uygun şekilde çalışanların sığınma odası veya yeryüzüne ulaşmasını sağlayacak şekilde yerleştirilecek. Hayat hattı işçilerin kaçış hızını engellemeyecek ve rahatlıkla elle takip edebilecekleri şekilde duvara monte edilecek. Sığınma odalarının bulunduğu yerler 50x200 milimetre ölçülerinde ve en az 2.5 metre boyunca devam eden yanmaz ve dayanıklı malzeme ile gösterilecek.
Çizimlere yer verildi
Kömür ve türevleri hariç olmak üzere yeraltı maden işyerlerinde, acil durumlarda kullanılmak amacıyla sığınma odaları kurulacak. Sığınma odalarının teknik özelliklerine dair usül ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6 ay içerisinde çıkarılacak tebliğle belirlenecek. Ancak henüz hazırlık aşamasında olan ve üretim aşamasına geçmemiş yeraltı maden işyerleri, sığınma odalarını üretim aşamasına geçtiklerinde kuracak. Yönetmelik değişikliğinde, madenlerdeki ‘hayat hattı’nın çizimine de yer verildi.
‘6 ayda mı, 16 ayda mı?’
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel Yüksel Milliyet’e yaptığı açıklamada, işçinin madende nerede olduğunu gösteren izleme takip sistemi ile yaşam hattının 1 Ocak 2016’ta yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini, bunun 1 yıl ötelendiğini söyledi. Yüksel, yaşam odasının ise ilk defa yönetmeliğe konduğunu, onun için de 6 aylık tebliğ süresi olduğunu belirterek, “6 ayda mı olur, 16 ayda mı olur belli değil” dedi. Ertelemenin sebebine ilişkin ilk duyumlarının ‘sektörün hazır olmaması’ olduğunu aktaran Yüksel, “Bunun sebebi ekonomik mi, teknik mi bu açıklanmalı. Ekonomikse kabul edilemez” diye konuştu.
Kaynak: Milliyet