Dünyada her 15 saniyede 153 iş kazası meydana geliyor

Dünyada her 15 saniyede 153 iş kazası meydana geliyor

Dünyada her 15 saniyede 153 iş kazası meydana geliyor


Dünyada her 15 saniyede bir 153 kişi iş kazası geçiriyor. Türkiye’de ise günde 524 iş kazası yaşanırken, bu kazalar sonucunda 4 kişi hayatını kaybediyor. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon yakın iş yeri olduğunu belirten OSGB Rehberi Genel Koordinatörü Muhittin Öncül, bu iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetleri almakla yükümlü olduğunu aktardı.

Muhittin Öncül, iş güvenliği uzmanlarına verilen 180 saatlik eğitimin yetersiz olduğunu belirtti. Uygulama eğitiminin hayati önem taşıdığını belirten Öncül, uzmanların sahada tecrübesiz olduğuna dikkat çekti:

"İş güvenliği uzmanı olmak isteyenlere bakanlık 180 saat eğitim veriyor. Bu eğitim sonunda kişiler sınava giriyor ve başarı sağlayanlar da iş güvenliği uzmanı oluyor. İş güvenliği uzmanlarına yaptırılan staj da kağıt üzerinde kalıyor. Burada uygulamaya yönelik bir eğitim verilmiyor. Bu da en büyük eksikliklerin başında geliyor. Çünkü kişilerin saha deneyimleri yok."

Zorluk Çekiyorlar

Sahadaki tecrübesizliğin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini dile getiren Öncül, uzmanların çalışanlara nasıl yaklaşması gerektiğini bilmediğini kaydetti. Öncül, "Verilen bu eğitim sonrası uzmanlar sahaya inmemenin zorluklarıyla karşılaşıyor. Çalışanlara nasıl davranacağını dahi bilmiyor. Çünkü iş sağlığı ve güvenliği bir iletişim işidir. İletişimin sağlanamaması sorunlara neden oluyor. Bu konuda da farklı eğitim tekniklerinin uygulanması gerekiyor" dedi.

Uzmanların %67'si genç

Yaklaşık 140 bin iş güvenliği uzmanının yüzde 67'sinin gençlerden oluştuğunu aktaran Öncül, bu işi tecrübeli kişilerin yapması gerektiğinin altını çizdi. Öncül, “140 bin civarında iş güvenliği uzmanı bulunuyor. Uzmanların yaş aralığına bakıldığında ise 93 bin 800 uzmanın 23-30 yaş aralığında olduğu görülüyor. Sektörün yeni olması ve iş bulmakta zorluk çeken birçok yeni mezunun bu alana yönelmesi bu durumun başlıca nedenidir" ifadesini kullandı.

Doğru Araştırma Yapılmalı

İş güvenliği ile ilgili eğitim veren birçok kurum olduğunun altını çizen Öncül, kaliteli eğitim almak isteyenlerin iyi bir araştırma yapması gerektiğini dile getirdi. Kurumlara yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu açıkladı:

"Eğitim kurumlarını denetleyen müfettişlerin azlığı denetimlere yansıyor. Denetimlerin az olması da kaliteyi etkiliyor. Burada eğitim alınılacak yerin önemi ortaya çıkıyor. İyi bir eğitim almak isteyenlerin doğru araştırma yapması gerekiyor."

Kaynak: ANKA

Son Paylaşılanlar

Kategoriler

Etiketler